Wednesday, August 17, 2011

Petua mengurangkan selsema pada bayi

 My Sweet Time Demam + Selesema + Batuk Kahak

Bayi yang masih kecil kalau selsema memang kadangkala sukar untuk bernafas.Kalau keadaan terlalu teruk, anda terpaksa membawa mereka ke klinik supaya kahak dan lendir tersebut di sedut atau di buang.
 
Menurut ibu yang pernah mengalaminya, doktor menggunakan gas.Saya kurang pasti sebab tak pernah pula keadaan menjadi seperti begitu. Di farmasi juga ada di jual ubat titik atau drops untuk di titikkan dalam hidung bayi tetapi ia tak boleh di amalkan selalu.

Jadi hari ini saya siarkan serba sedikit petua untuk hilangkan selsema pada bayi. Cubalah mana tau ada yang serasi dengan bayi anda :

1. Petua gunakan kapur sirih dengan kunyit – Ambil kunyit hidup dan di gesekkan dengan kapur makan. Sapu pada sepanjang batang hidung bayi .

2.Gunakan madu- Madu mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.

3.Petua menggunakan daun sirih-Ambil beberapa helai daun sirih ( kalau di pekan, kedai India selalu ada di jual ) , ramas atau tekan-tekan dengan tangan dan ambil lendirnya. Sapu lendir sirih tersebut pada sepanjang batang hidung bayi.

Selamat Mencuba,

KREDIT TO : MySetBersalin.com & Kak Rahimah

Apa Kata Ummi :
kecian asanya bila tengok my sweet kena demam + selesema + batuk kahak, cam selesema ~ ummi suka taroq vick kat hidung my sweet...taroq vick kat ubun2...kadang2 ummi, sedut hingus guna penyedut hidung untuk baby tapi mak ummi xbg sebb takut tisu2 hidung makin nipis & mudah dapat asma...mak mentua ummi soh taroq kunyit hidup kat hidung...tenyeh kunyit hidup kat lesung batu, pas tur taroq kat hidung...panas skit la...