Friday, September 30, 2011

givEawAy sELAmAt uLAngtAhun kELAhirAn MUHAMMAD AKIF FAIQ


JOM TEMAN UMMI JOIN "GIVEAWAY ANNIVERSARY MUHAMMAD AKIF AFIQ" BY MRS.FARIDNANA NIE...
(untung2 ada rejeki, bleh dapat hadiah yg masyuq....ahhhaaaaaa)
~ sila KLIK banner TUK join YA ~
Due Date : 16.10.2011
~
Ucapan Untuk Si Comel Encem Muhammad Akif Afiq :
Ummi Ucapkan Selamat Hari Lahir Muhammad Akif Afiq...Semoga sentiasa dipanjangkan umuq, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik serta memperolehi kebahagiaan hidup di dunia & di akhirat...AMIN
di samping, Kehidupan Muhammad Akif Sekeluarga sentiasa diberkati & dilindungi dibawah payung rahmat-Nya...AMIN


~
~
~
JOM TENGOK HADIAH2 YANG SANGAT CUTE:



Untuk Pengetahuan Kengkawan :

  • nana pilih guna random.org




  • ada 8 pcs (dua pcs utk setiap jenis)...jadi ada 8 pemenang




  • ada juga keychain dari vietnam dan bali (berapa yang akan dapat nanti masa pengumuman pemenang baru nana bagitahu)




  • Jom Kengkawan Ramai2 Memeriahkan Lagi Giveaway Nie...JOM3
    ~
    ~
    ~
    ummi nak ajaq my cute frenz join ya :
    

    suka suki giveaway


    
    JOM TEMAN UMMI JOIN "SUKA SUKI GIVEAWAY" BY JEEHA NIE...
    (untung2 ada rejeki, bleh dapat hadiah yg masyuq....ahhhaaaaaa)
    ~ sila KLIK banner TUK join YA ~
    Due Date : 30.10.2011
    ~
    ~
    ~
    ummi nak ajaq my cute frenz join ya :
    

    Hot And Mega Giveaway By Amni and Fatimah


    JOM TEMAN UMMI JOIN "HOT AND MEGA GIVEAWAY" BY AMNI & FATIMAH NIE...
    (untung2 ada rejeki, bleh dapat hadiah yg masyuq....ahhhaaaaaa)
    ~ sila KLIK banner TUK join YA ~
    Due Date : 31.10.2011
    ~
    ~
    ~
    Jom Tengok Hadiah2 nYa :
     
    Hadiah Dia Sangat Lumayan Gila :




    *  2x slimming voucher by My FeltHouse

    *  header 2X and template 2x by Hazani and amni

    * 1x top/dress by Korean Darsha

    doodle (1 boy , 1 girl ) by hazani and Izzat

    edit full blog,template denim by Alia Afifah

    url blocquote by Ace Sya

    top-up RM10 by Nurul Basyirah 

    simple header transparent by Syasya

    sidebar image by Anisah

    * Edit full blog by Farah ( 1 boy , 1 girl )

    * Topup RM 5 1x by Farah

    * Inner 2-Tone Ayunar and match pashmina by Ayunar


    * 1x header by Fatimah Azzarah 
     
    apa tunggu lagik, jom join sambil memeriahkan lagik mega GA nie...JOM3
    ~
    ~
    ~
    Ummi Nak Ajaq My Cute Frenz Join Ya :
    

    " First Lucky Draw Aten "


    JOM TEMAN UMMI JOIN "LUCKY DRAW" BY ATEN NIE...
    (untung2 ada rejeki, bleh dapat hadiah yg masyuq....ahhhaaaaaa)
    ~ sila KLIK banner TUK join YA ~
    Due Date : 07.10.2011
    ~
    ~
    ~
    ummi nak ajaq my cute frenz join ya :

    Wednesday, September 28, 2011

    Mengapa Perlu Pemeriksaan Antenatal Untuk Ibu Hamil ???



    Bermula daripada saat anda disahkan hamil, anda mula menjalani rutin pemeriksaan antenatal. Pemeriksaan antenatal ini penting sepanjang tempoh kehamilan untuk memastikan tahap kesihatan ibu hamil. Apa antara pemeriksaan rutin yang perlu anda jalani ?


    KADAR DENYUTAN JANTUNG
    Ia akan diambil kira bg memastikan jantung ibu hamil & bakal bayi berfungsi dengan baik. Apatah lagi semasa hamil, jantung harus bekerja lebih kuat untuk mengepam darah daripada kebiasaannya.

    TEKANAN DARAH
    Perlu diambil kira kerana tahap tekanan darah akan membantu mengesan sebarang risiko yg mungkin berlaku. Contohnya, sekiranya tekanana darah tinggi, risiko ibu hamil melahirkan secara pembedahan mungkin tinggi selain kemungkinan timbul sebarang komplikasi terhadap kehamilan @ semasa proses kehamilan.

    ULTRASOUND
    Ujian imbasan dilakukan untuk melihat kedudukan bayi, saiz, usia dan perkembangan janin di dalam rahim ibu. Ia turut membantu mengesan sebarang keganjilan pada janin. Anda boleh melihat gambaran janin melalui skrin.

    TINGGI
    Ketinggian ibu hamil turut diukur semasa pemeriksaan antenatal peringkat awal. Ketinggian anda adalah gambaran terhadap saiz serviks & sedikit sebanyak memberikan gambaran bagaimana pembukaan pelvik anda semasa melahirkan nanti. Pelvik yang terlalu kecik akan menyukarkan kepala bayi melaluinya dan ini menyebabkan risiko ibu hamil dibedah adalah lebih tinggi.

    BERAT
    Setiap kali menjalani pemeriksaan antenatal, berat tubuh anda akan dicatat bagi melihat perkembangan kehamilan anda. Ibu hamil akan mengalami pertambahan berat badan sepanjang tempoh kehamilan. Namun, pertambahan berat badan yang mendadak & tidak normal berisiko menyebabkan pelbagaio komplikasi dan ini harus diberi perhatian.

    UJIAN URIN
    Setiap kali menjalani pemeriksaan antenatal, anda harus memberi sampel urin @ air kencing. Ia digunakan untuk mengesan sebarang jangkitan @ komplikasi yang tidak normal pada kandungan anda.

    UJIAN DARAH
    Darah anda akan diuji untuk mengesan sebarang kelainan @ penyakit yang berisiko terhadap kehamilan anda.

    KAKI DAN TANGAN
    Bahagian ini turut akan diperiksa apatah lagi jika kehamilan sudah memasuki fasa terakhir. Ini bagi mengesan sebarang bengkak akibat pengumpulan air.

    SUMBER : BUKU BAKAL MAMA - info, panduan & tips kehamilan

    Perubahan Ibu Hamil Pada Trimester Pertama

    Pada peringkat awal kehamilan, anda mungkin tidak sedar bahawa tubuh sudah mula "berubah" untuk mula menjalani fasa kehamilan. Pada peringkat awal iaitu sejak minggu pertama lagi, tubuh sudah mula aktif bekerja untuk mula menyesuaikan diri bagi persediaan menghadapi tempoh kehamilan & seterusnya proses tumbesaran bayi.

    Pada trimester pertama ini, anda masih belum dapat melihat perubahan yang ketara terutama pada perubahan bentuk fizikal. Namun, simptom dan gejala kehamilan yang anda alami membuktikan betapa tubuh sedang bekerja keras untuk menghadapi perubahan bagi proses kehamilan tersebut sama ada dari sudut fizikal dan emosi.

    Setiap wanita hamil mempunyai gejala yang bervariasi dan berbeza antara satu sama lain. Ada yang mengalami gejala yang berat, ada yang megalami gejala yang ringan. Malah, ada juga yang tidak terganggu langsung pada peringkat awal kehamilan dan melaluinya dengan gembira tanpa sebarang masalah. Semuanya bergantung kepada tubuh badan masing-masing.
    Pada peringkat ini, anda akan mula mengalami pelbagai keadaan yang lazimnya berlaku pada ibu hamil. Ia adalah tanda-tanda normal yg dialam oleh golongan ibu hamil. Apakah tanda @ gejala yang lazimnya dilalui ibu hamil pada trimester pertama kehamilan? Berikut yang anda perlu ketahui :

    TIDAK DATANG HAID
    Anda mulai perasan haid tidak kunjung tiba? Ini bermakna dinding rahim sedang dalam proses persediaan untuk kehamilan. Penting untuk anda mengetahui bila haid terakhir anda sebelum ini untuk memudahkan perkiraan jadual kehamilandan waktu bersalin kelak.

    MENGIDAM
    Tidak semua wanita hamil mengidam, namun ia memang sering dikitkan dengan wanita hamil. Perubaan hormon turut mempengaruhi selera anda. Anda sering terasa inginkan sesuatu makanan walaupun sebelum ini anda tidak menyukai makanan tersebut. Malah, mungkin anda akan membenci sesuatu makanan yang sebelum ini menjadi makanan kegemaran anda. Tidak mengapa, ikutkan saja apa selera yang anda inginkan asalkan makanan itu selamat untuk dimakan dan lebih baik jika ia mengandungi pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh dan kehamilan anda.

    PEMBESARAN PAYUDARA
    Payudara akan membesar dan kencang, ini karena pada awal pembuahan terjadi peningkatan hormone kehamilan yang menimbulkan pelebaran pembuluh darah dan memberi nutrisi pada jaringan payudara. Anda mungkin akan merasa BH atau bra anda terasa sesak dan tak nyaman lagi, sebaiknya anda mempersiapkan bra baru yang sesuai dengan ukuran baru ini untuk memberi kenyamanan dan dapat menyokong payudara anda. Tapi jangan buang yang lama, anda dapat menyimpannya karena payudara akan kembali ke ukuran sebelum anda hamil setelah anda berhenti menyusui nanti.
    Dalam 3 bulan pertama ini, anda akan melihat juga daerah sekitar putting dan putting susu anda akan bewarna lebih gelap, dan karena terjadi peningkatan persediaan darah keseluruh tubuh maka daerah sekitar payudara akan tampak bayangan pembuluh-pembuluh vena dibawah kulit payudara anda


    SERING BUANG AIR KECIL
    Anda akan merasa lebih sering ingin buang air kecil, ini karena adanya pertumbuhan rahim yang menekan kandung kencing anda dan perubahan hormonal. Ingat jangan mengurangi pemasukan cairan / minum anda untuk mengatasi problem ini karena anda butuh cairan lebih pada saat hamil ini.Dan tetap jaga kebersihan anda.
    KONSTIPASI (MASALAH BUANG AIR BESAR @ SEMBELIT)
    Anda mungkin akan merasa kesulitan untuk buang air besar, hal ini karena peningkatan hormone progesterone yang menyebabkan relaksasi otot sehingga usus kurang efisien, juga Tablet Zat Besi (iron) yang diberikan oleh dokter biasanya memyebabkan masalah konstipasi ini selain itu zat besi tablet akan menyebabkan warna feses anda kehitaman, jangan kuatir.Atasilah dengan banyak minum air, makanan yang berserat tinggi (sayuran dan buahan) serta olahraga.


    MORNING SICKNESS (MUAL MUNTAH)
    Laporan menunjukkan bahwa separuh dari wanita hamil mengalami mual dan mulai pada bulan ke dua. Mual terhadap makanan tertentu, bahkan hanya karena mencium bau makanan tertentu saja. Hal ini karena adanya peningkatan hormonal.
    Atasilah dengan makan dalam jumlah sedikit tapi sering, jangan makan dalam jumlah atau porsi besar hanya membuat anda mual.
    Anda tak perlu kuatir kalau bayi anda tak cukup nutrisi. Di awal kehamilan ini kebanyakan wanita hamil hanya sedikit saja meningkat berat badannya dan ini tidak mempengaruhi perkembangan bayi anda.
    Dan jangan kuatir biasanya keluhan mual-muntah akan menghilang pada akhir trimester pertama.
    Hubungi dokter anda bila mual-muntah menjadi sangat hebat, sehingga anda tidak dapat makan atau minum apapun juga dan dapat menimbulkan kekurangan cairan/dehidrasi. (Hiperemesis gravidarum).


    KELETIHAN
    Pada peringkat awal ini, tubuh anda anda akan tersa letih dan cepat penat walaupun melakukan kerja2 ringan. Selain tenaga yang berkurangan, anda mungkin tidak mampu bergerak aktif seperti sebelum ini. Ini kerana tubuh sedang bekerja kuat untuk penyesuaian dan penerimaan fizikal serta emosi bagi proses kehamilan di samping peningkatan kadar hormon. Dalam keadaan ini, sebaiknya anda banyakkan berehat dan jangan memaksa tubuh terus bekerja jika sudah tersa letih. Hormon yang tinggi juga akan mempengaruhi pola tidur anda.



    SAKIT KEPALA
    Anda mungkin akan merasa sakit kepala yang lebih sering daripada biasa, hal ini mungkin karena rasa mual, kelelahan, lapar, tekanan darah rendah, dan dapat juga karena perasaan tegang atau bahkan depresi.
    Atasilah dengan beristirahat, dan makanan dengan makan sedikit tapi sering biasanya dapat menolong, relaks. Bila sakit kepala semakin terasa berat secepatnya hubungi dokter anda. (pada kehamilan lanjut sakit kepala dapat menjadi tanda pre-eklampsia , yang biasanya disertai dengan peningkatan tekanan darah dan kaki-tangan bengkak)


    PUSING
    Merasa pusing sering pada awal kehamilan hal ini karena adanya peningkatan tuntutan darah ke tubuh sehingga sewaktu anda berubah posisi dari tidur atau duduk ke posisi berdiri secara tiba-tiba, system sirkulasi darah kesulitan untuk beradaptasi.
    Bila rasa pusing tetap timbul ketika anda sedang duduk, ini biasanya karena menurunnya level gula darah anda. Makanlah sedikit- sedikit tapi sering.
    Bila anda sering merasa seperti ingin pingsan periksalah ke dokter anda kemungkinan anda anemia.


    KRAM PERUT
    Pada trimester awal ini, anda mungkin mengalami kram perut atau kram seperti menstruasi atau rasa sakit seperti ditusuk yang timbul sebentar dan tidak menetap. Hal ini sering terjadi dan kemungkinan karena adanya pertumbuhan dan pembesaran dari rahim dimana otot dan ligament merenggang untuk menyokong rahim. Yang harus diingat apabila kram perut yang timbul disertai perdarahan vagina, hubungi dokter anda segera, karena kedua tanda ini berhubungan dengan keguguran.


    SUKA MELUDAH
    Jangan merasa malu bila anda merasa air ludah anda menjadi agak berlebih, hal ini biasa terjadi pada kehamilan biasanya pada ibu hamil yang mengalami morning sickness. Ini biasanya timbul pada trimester pertama tapi jarang terjadi.Atasi dengan sikat gigi atau kocok mulut atau isap permen yang mengandung mint.
    Mint dipercaya dapat mngurangi air ludah.


    PERUBAHAN EMOSI 
    Pada trimester awal kehamilan ini juga terjadi mempengaruhi emosional menjadi tak stabil, hal ini karena adanya perubahan hormon dan juga rasa tanggung jawab baru sebagai seorang calon ibu.Atasi : cobalah untuk mencari waktu untuk diri anda sendiri, bicarakanlah perasaan anda kepada orang terdekat atau dokter anda.Dan untungnya, Tubuh pada akhirnya secara bertahap dapat beradaptasi terhadap perubahan hormonal ini sehingga membuat hidup lebih indah buat anda.


    PENINGKATAN BERAT BADAN
    Pada akhir trimester pertama ini anda akan kesulitan untuk memasang kancing rok/celana panjang anda. Hal ini bukan berarti adanya peningkatan berat badan yang banyak tapi karena rahim anda berkembang dan memerlukan ruang dan ini semua karena pengaruh dari hormone estrogen yang menyebabkan pembesaran rahim dan hormone progesterone yang menyebabkan tubuh menahan air.

    PENDARAHAN
    Anda mungkin akan mengalami sedikit pendarahan pada peringkat awal kehamilan terutama dalam tempoh antara 10 hingga ke 14 hari setelah pembuahan benih. Pendarahan ini berlaku kerna proses implantasi yang berlaku apabila sel telur telah bercantum dengan dinding sperma dalam proses untuk menampal pada dinding uterus. Pendarahan ini hanya berlaku sedikit dan warnanya juga mungkin lebih terang daripada darah haid. Tempoh berlakunya juga singkat, sekitar 2 @ 3 hari. Namun, jika pendarahan yang berlaku agak banyak, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut kerana dikhuatiri ia berisiko menjadi keguguran.

    SUMBER : http://arifah.wordpress.com/2008/02/26/perubahan-pada-tubuh-ibu-hamil-selama-0-12-minggutrimester-i/
    BUKU BAKAL MAMA - info, panduan & tips kehamilan

    Thursday, September 22, 2011

    xsabaq rasanya....ahaaaaa

    tadi pagi, ummi rasa rindu kat my love mom...so apa lagi tros kol la my mom...tenang + sangat hepy bila dapat dengaq sora insan yg sangat2 ummi sayang dunia akhirat...pot pet...pot pet la jawabnya...tengah2 sembang, my mom cakap "camna ngan rancangan kita kata nak bercuti g cameron bln 11@ 12 nie???"...ummi kata "ok jer..." sebb time tu kan cuti sekolah, so memg besh la dapat bercuti bersama keluarga...happening wooo...xsabaq la plak nak pegi tapi tu la ummi nie plak ngandung, leh ker pegi tempat yang jalan cam ulaq kena palu tur...xpasai muntah hijau plak (yeker)...depend pada org la kan...my mom cakap 20.10 nie my adik yang last (baru abis exam UPSR) pegi rombongan kat langkawi ~ 3H 2M kena RM150.00 jer...murah la tur kan....syioq betoi depa kan..dapat berjalan merata...tiba2 ummi terasa nak pegi langkawi plak...hehehe...lagipon bila pikiaq balik kalo g cameron ~ kecian plak kat my mom, my abang n my abang ipaq...3 keluarga nak datang cameron, konpom budjet banyak punya kan...kalo pegi langkawi just family ummi jer kena pegi sana, so berbaloi la...ummi cakap kat my mom, soh bincang ngan my abah dulu...

    kalo pegi langkawi just budjet tuk makan n berjalan-jalan jer sebb tempat penginapan ditaja oleh kakak my abang ipaq (berbaloi)...bleh sewa van kan...lagi senang da ada org yang bleh bawak jejalan...planning kena mantoppp!!!
    nak kena bincang ngan semua org dulu maaaa...baru leh wat keputusan....so tunggu jer n hope berjalan seperti yang dirancang....!!!!!!




    banyaq lagi sebenaqnya tempat2 menarik tapi tempat2 nie ummi kena wajib g melawat (chewaaah) 

    Tuesday, September 20, 2011

    PETUA KEHAMILAN

    wokeh , ummi nak kongsi PETUA MUDAH BERSALIN



    ~ Makan Kurma
    Sebaik sahaja disahkan hamil, ibu-ibu digalakkan memakan kurma setiap hari sepanjang tempoh kehamilan dan selepas bersalin. Selain membantu proses bersalin, kurma berperanan memberi tenaga dan mengecutkan rahim...

    ~ Makan Teloq Ayam
    Ibu-ibu hamil  disarankan agar makan sebiji teloq ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum tiba saatnya untuk melahirkan. Insyaallah proses kelahiran menjadi mudah.


    ~ Minum Ayaq Nyoq (Kelapa)
    Sebaik sahaja usia kandungan memasuki 7 bulan, banyakkan minum ayaq kelapa agar bayi mudah dilahirkan.


    ~ Lendir Bendi
    Semasa hamil, ibu-ibu dicadangkan agar makan kacang bendi. Pastikan kacang bendi direbus terlebih dahulu. Dipercayai lendir pada bendi meudahkan bayi untuk keluar.


     
    ~Minyak Kelapa
    Untuk memudahkan proses bersalin, minum satu sudu minyak kelapa setiap hari bermula selepas kandungan berusia 9 bulan. Insyaallah berkesan.


    (SUMBER : TIP&PETUA, MAJALAH PA&MA - OKT,2011)

    Welcoming My Tabiat Ku !!!

    tabiat ummi time ngandung dulu da kembali !!! welcoming tuk menemani & setia di sisi ummi...ahakz...apa eik??? hahahaha jeng3...tabiat membaca buku2 @ majalah berunsurkan kehamilan datang kembali....wah sangat besh dan syioq...pastinya MAJALAH PA&MA...dulu time ngandung my sweet, xpenah miss la beli tapi sejak2 my sweet makin besaq, ada la 1@2 kali miss beli...skunk nie kena beli xbleh miss...huhuhuhu kat rumah ummi pongkes abis buku2 @ majalah2 yang lama yang berkaitan kehamilan la...baca balik walaupong da 2-3 kali khatam...time2 lapang leh baca sambil2 amik info apa yg patut tuk dikongsi...tambah2 da ada blog kan...bleh celoteh2 info yang ummi dapat..sambil menyelam minum ayaq....xgitu
    ~
    ~
    ~


    nie MAJALAH PA&MA TERBARU KELUARAN OKTOBER,2011

    Wednesday, September 14, 2011

    hurmmmmmm !!!!!!!!

    maaf sangat kalo kengkawan yg dok melepak kat blog ummi mungkin sedikit terperanjat dgn suasana blog ummi....berterabur sangat2 (gara2 tukaq template) + komputer opis masalah + kepala ummi ting tong...mujuq jumaat nie cuti sempena hari malaysia / merdeka day....dapat lah mengrehatkan diri yang sentiasa nak baring + relax jer....esok khamis jabatan ummi buat majlis sambutan hari raya (besaran gitu ~ siap kedai bagai)....insyaallah, ummi hope dapat sertai...

    maybe seminggu nie ummi xdapat nak berblog sangat sebb broadband blum bayaq lagik(asanya la) + komputer opis ada masalah...so, xdapat nak update la blog kesayangan ummi nie (sedih toi la)...mood berblog melayang seketika...tapi hati bara jer tgok mamarayyan + mamanisaqaseh + mamairfan + ibuqalesya berblog + mengupdate + tukaq header....huahuhuahuahuahuahua....xper2....masanya akan tiba(cheeewwwahhh)

    Monday, September 12, 2011

    alahan ~ alahai.....!!!

    rasa letih yang amat sangat...nak baring jer...tekak pahit (paksa gak telan makanan) sabtu ahad member ummi wat open house...p bantai mamam laksa...malam ahad tur badan da sengal sangat (hubby plak da p kursus balik...selamat lah...) my sweet aktif sangat2..abis bersepah balik umah...my hubby da kemaskan...sakit kpala ummi...asyik minta dokong jer my sweet (yelah time my hubby balik qejanya dukung jer ~ rindu pisah lama)...memg sakit pinggang la...kadang2 apa yg my sweet buat, ummi da xamik pot...bila da lali sangat...abis lupa , kira nak baring jer...memg kecian la tgok my sweet...maen sorang2...bila my sweet tgok ummi baring jer, dia tros dtg kat ummi baring kat perot...memg xlarat nak layan my sweet tapi bila mengenangkan my sweet xtaw apa2 lagi...ummi gagahkan jugak maen ngan my sweet...

    ALHAMDULILLAH...mengandungkan bayi yg kedua nie, ummi rasa cam kurang skit alahan dari mengandung yg pertama dulu(macam2 dugaan)...cuma bila mula2 mengandung nie nak kena kuat semangat skit la (my hubby xdak kat sisi) + kerenah my sweet = memg dugaan betoi...sakit pinggang, muntah / loya/mual, sakit kepala/pening kepala, lenguh2 badan, sakit2 badan memg perkara biasalah kalo mengandung kn...cepat penat...tapi semua tur jap jer...bila dapat usap perut rasa hilang semua tur...

    ummi nak kena pongkes balik (cari balik) barang2 my sweet yang lama...masih baru lagik...so, xyah nak pikiaq beli yg baru...cuma nak kena beli katil baby jer...almari baju baby yang baru tuk my sweet...almari yang lama kasik kat bakal adik...memg banyak la bajet nak dipakai...so, better nyimpan dari sekarang...xlama lagi INSYAALLAH ummi bakal dapat durian runtuh AKA rejeki my sweet & bakal baby...so, ummi n my hubby da rancang macam2 tuk kami sekeluarga demi masa depan kami...syukur sangat2...dengan rezeki yang melimpah ruah nie...xjangka langsung...tuah ayam nampak kat kaki, tuah manusia sapa taw kan...


    ALHAMDULILLAH ~ syukran2 kepada-MU YA ALLAH !!!!

    jumaat, 09.09.11 ~ ummi half day sebb nak g kinik...balik dari opis tumpang mamairfan (makasih dear tumpangkan ummi)...mamairfan ada semawa ummi kalo my hubby lambat balik (kan kursus), mamairfan nak tumpangkan ummi g kinik..ummi cakap t pape ummi roger...balik umah, ummi salin baju tros baring..sakit kepala plak...tertido...jaga2 da koi 2 lebih...tros amik enset mesej mamairfan cakap ummi g sendirik kinik t...ummi mesej hubby tanya jadik x balik...hubby kata bleh outing jer sampai koi 12 tghmlm...sabtu ahad, 7pg - 12tghmlm...kecewa gak la tapi oklah tur dari xleh balik langsung...jurulatih xkasi pas cuti...sebb isnin depa nak exam...4minggu jadik 4exam yang kena duduk...kalo lepas exam fasa 1 & 2, maka selamat lah...kalo xlulus, alamatnya pack beg balik la...hubby cakap tunggu  sampai hubby balik...okey..so, sambung tidoq lagik pas solat...jaga2 da koi 3lebih...hubby da balik...tgok hubby cam letih jer...ummi kata kalo xlarat, kita g esok je lah...ummi pon kepala still pusing lagik..

    sabtu, 10.09.11 ~ hubby balik koi 9lebih...sambung tidoq sampai koi 12tghari...hubby soh siap2 nak bawak makan pizza (lama xmakan) kat alamanda...siapkan diri n my sweet...koi 1lebih baru g...pas makan terus g KINIK...jeng3...g klinik Lita Alis kat Presint 9, Fasa 2....nak taw napa??? OKEH RASANYA SEMUA DA TAW...UMMI NAK KONPOMKAN PREGNANT TEST YG UMMI BUAT SEMINGGU SEBELUM RAYA RITU...ummi xcakap da buat pregnant test just bgtaw simptom2 jer...doc soh buat urine test...& KEPUTUSAN positif nak masuk 3bulan....ALHAMDULILLAH...memg xcited sangat2 bila da betul2 konpom...xscan pon....doc soh hujung bulan t g scan kat mana2 kinik...xsilap da bleh buat buku kan.... MY SWEET UMMI DA JADI KAKAK LA YER BUKAN ADIK LAGI...UMMI RASA TERUJA NAK SHARE BERITA YANG SANGAT2 MENGEMBIRAKAN NIE WIT TEMAN2 BLOGGER....MY SWEET DA ADA KAWAN LA TAHUN DEPAN...SHUKER2 ~ XSABAQ NAK UPDATE TUMBESARAN BAKAL MY HONEY...HUHUHUHUHU

    tinggat detik2 kelahiran my sweet...

    Friday, September 9, 2011

    "2nd GiveAway by LyssaSecret"


    ~
    JOM TEMAN UMMI JOIN "2ND GIVEAWAY" BY LYSSASECRET....
    ~ sila KLIK2 banner KALO nak JOIN ya ~
    ~
    ~
    ~
    UMMI nak BUAT ucapan RINGKAS la SEMPENA besday LYSSA :
    Ummi Ucapkan Selamat Hari Lahir Buat Cik Lyssa...Semoga Sentiasa Dimurahkan Rezeki, Dipanjangkan Umuq, Diberi Kesihatan Yang Baik Serta Memperolehi Kebahagiaan Hidup Di Dunia & Di Akhirat....AMIN
    Disamping Kehidupan Cik Lyssa Lebih Diberkati & Dilindungi Dibawah Payung Rahmat-Nya....AMIN
    ~
    ~
    ~
    UMMI nak AJAQ my CUTE frenz JOIN YA :

    kepulangan YANG ditunggu...!!!!

    rasanya rini pas solat jumaat, my hubby nak balik wit hubby bff, amy....TAPI my hubby xcakap apa2 pon (wat suprise kot)...just kol tanya kabaq ummi n my sweet ja...hope dapat balik...sebb da start nak exam, isnin minggu depannya...nak kol tanya, risau takut tengah sibuk...selama my hubby p kursus, ummi xpenah kol @ mesej la (yelah mana taw time kol @ mesej , my hubby tengah sibuk ker ~ kan menganggu tur)...so, menunggu kol @ mesej dari my hubby jer...start kol 6pg sampai 10mlm, my hubby kata ada kelas jer...nasiblah...mujuq 1bulan jer...kalo cam my abang ipaq AKA suami my sis, tentera darat kan (boleh katakan tiap2 tahun g kursus naik pangkat...memg rejeki la) tapi xbest dekat setaun kursus tur...selalu la my sis dok ngan my love mum...pas tur asyik posting jer...mujuq my hubby xkena posting...ALHAMDULILLAH....

    rumah da cam tongkang pecah, tinggai berdua je kan...malas mula la datang...beg balik kampung ritu pon xkemas lagik...kueh raya still dok kat tempat yang sama (kat meja makan) bukan nak angkut boh dalam kabinet...hahahaha...mainan my sweet bersepah penuh rumah (malas nak kemas sebb konpom my sweet akan selerakkan balik sebb dia xbleh tengok benda yang berkemas) pagi tadik, bleh plak my sweet buat rajin, dia p selerakkan baju dalam almari dia...adoiii geramnya...da lah ummi tengah kemas2 barang dia nak p hantaq kat pengasuh...bleh plak dia wat perangai...cam taw2, ummi nak marah dia, dia pegi kat ummi, dia cium ummi...memg xjadik maraahlah...

    rini tengahari nie ingat nak kemas rumah la...mana taw my hubby balik ka...kang pengsan plak tengok rumah da cam reben ayam...huhuhuhuhu kemas ala kadar je...memandangkan ummi pon mood xsihat lagik...(lamanya xsihat ~ ada makna nie) masak tu konpom xmasak la...myb beli kat pasaq malam ja kot...hurmmmmm
    ala, tadik kol my bff amy...tanya kot ada berita menggembirakan...aloh xdapat pas cuti lagi la plak...ngok ngek la plak...tros down semangat nak kemas rumah, still cam reben ayam lagik la melaenkan ada kengkawan yang sudik datang nak beraya (mungkin berkemas la skit)...teruja nak mesej my hubby tapi kecian la plak my hubby tengah konsentret tumpu perhatian kat kelas(cam budak skolah la plak) siap ada kelas PREP bagai...haahahahahaha...pandai la gelak kat my hubby...oppppssssss

    Thursday, September 8, 2011

    LUCKY DRAW DUIT RAYA~~

    ~
    ~ JOM TEMAN UMMI JOIN "LUCKY DRAW DUIT RAYA" OLEH Syuzana Abd Halim ~
    sila KLIK2 banner KALO nak JOIN ya
    ~
    ~
    ~
    jgn lupa join taw...mana taw ada rejeki kengkawan...INSYAALLAH...AMIN
    ~ jom ramai2 memeriahkan lagi lucky draw nie ya ~
    ~
    ~
    ~
    tarikh tutup 18 SEPTEMBER 2011 jam 11.59pm
    ~
    ~
    ~
    ummi nak ajaq my cute frenz join :

    ummi MERINDUI mu !!! ting TONG

    tingat sangat2 kat my sweet....& my hubby UWAAAAAAAAAAAAAA
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~
    jom layan pic my sweet
    ~
    ~
    ~















    kepala UMMI ting TONG !!!

    still mood xsihat lagik = sebb my hubby xdak + jeng3....apa tur ???...ummi ingat nak senyap2 je dulu tapi bila mengenangkan ianya adalah berita yang sangat2 & teramat mengembirakan...mulalah mulut nie gatai nak bersuara...APAKAH ITU PETANDA ???
    ~
    ~
    ~
    jangan buat kesimpulan dulu ya...wait2....kita tunggu entry next week....hahaha sebb INSYAALLAH jumaat nie, ummi n my hubby nak sahkan dulu berita nie (da konpom tapi cuma xkonfident jer)...
    wokeh...tunggu ya my cute miut teman2 blogger kesayangan ummi....hehehe (ummi dapat agak apa yang berlegar2 di kepala anda semua??? )

    UPDATE !!! hadiah & berapa pemenang ???

    oleh sebab lama sangat nak tunggu my hubby balik dari kursus, so ummi buat keputusan sendirik tuk pilih berapa pemenang & hadiahnya...TAPI pemenang STILL my hubby yang pilih la...kira adil la kan...kengkawan da taw kan yg pemenang akan dipilih melalui undian ala cam cabutan bertuah tur...jadik semua peserta kena terima dengan penuh redha yer...besalah menang kalah kan adat bertanding...jangan marah ummi n my hubby ya...mohon ampun dan maaf ya
    ~
    ~
    ~
    10 pemenang akan dipilih
    ~
    ~
    ~
    3 pemenang akan menerima DUIT RAYA RM 10
    ~
    ~
    ~
    7 pemenang lagik akan menerima DUIT RAYA RM 5
    ~
    ~
    ~
    MAAF YA HADIAH XSEBERAPA...pening gak mula2 nak pikiaq hadiah apa nk bagi...bila mengenangkan still mood raya lagik...so, duit raya je lah yang ummi bagi...itupon rasanya da besaq rahmatkan...besaq @ kecik mana pon rejeki tur, yg penting keikhlasan hati kita nak merimanya...my hubby cuma nak pilih 3 pemenang jer tapi rasa cam xbest plak sebb ramai yang bg sokongan kat ummi...so ummi tambah lagik 7 cukupkan 10 orang...tu sebb duit raya ringgit malaysia jadik laen not...jangan salah paham ya...

    ~~~~~~~~~~~~~~
    selesai sudah satu bab...cuma tunggu pemenang je kan...itu nak kena tinggikan lagik kesabaran teman2 semua (bukan time posa jer taw kesabaran diuji tapi bulan2 laen pon kena la seimbangkan...hehehe)...SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN

    UPDATE !!!!! Senarai Nama Peserta



    ALHAMDULILLAH...ramai teman2 blogger yang sudi meng"JOIN"kan diri tuk memeriahakan 1st Giveaway ummi....ummi teruja sangat...terima kasih ya kengkawan...
    ~
    ~
    ~
    JOM CHECK NAMA2 KENGKAWAN....KALO ADA NAMA2 KENGKAWAN YANG UMMI TERMISS...SILA BGTAW DI KOMEN ENTRY NIE YA..KERJASAMA ANDA AMATLAH UMMI HARGAI...
    ~
    ~
    ~
    ~
    ~

    Senarai Nama Peserta
    1. http://elyanaguitar.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    2. http://nanakimie.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    3. http://ablogforgiveawaylovers.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    4. http://sayangkuzie.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    5. http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    6. http://daricahayamataku.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    7. http://puterimawarmerahku.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    8. http://aboutcontest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    9. http://hairulizacontestga.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    10. http://intanberliangacontest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    11. http://kutukontest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    12. http://zaiikulim.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    13. http://diariummi-contest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    14. http://jaajahatga.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    15. http://goldenrosegacontest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    16. http://sukahati-fieda.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    17. http://alongnidar.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    18. http://lovecontestverymuch.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    19. http://duniakebahagiaanku.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    20. http://nanamrul-contest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    21. http://eima-contest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    22. http://fadzillah-kamarudin.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    23. http://mrsfadzlyana.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    24. http://all-contest-ga.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    25. http://gift4blogger.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    26. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    27. http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    28. http://fatinlovecontest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    29. http://sayangsyeeda.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    30. http://nonaswc.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    31. http://keyphochee.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    32. http://suka-sukacontest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    33. http://segmentandgiveaway.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    34. http://www.akmarwati.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    35. http://lifestoryofliyana.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    36. http://intannabilahzaini.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    37. http://queenroszaliza.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    38. http://rosmarieza2010.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    39. http://cempakakuningku.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    40. http://pinkummi.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    41. http://jayhunt89.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    42. http://sesucikasehsuchi.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    43. http://contest-ga-ld-by-cikmisi.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    44. http://contestngamamakyra.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    45. http://duniacikreen.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    46. http://sarahcika.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    47. http://belogmamatomel.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    48. http://nurulshiraz.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    49. http://syu90contest.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    50. http://kekcokelat.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    51. http://akiratoriza.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    52. http://ujieothman.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    53. http://i-irdelia-memylife.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    54. http://nureenasirellesya.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    55. http://sitizahrah2009bunga.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    56. http://pokpetpokpetsinorlee.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    57. http://annurgiveaway.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    58. http://tiefazatie.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    59. http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    60. http://likefreestuffs.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    61. http://zatieebayim.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    62. http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    63. http://mamakawai.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    64. http://mamaluvrayyan.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    65. http://joelwithcontestsandgiveaways.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    66. http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    67. http://www.ayulestariaishiteru.co.cc/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html
    68. http://neaflerida.blogspot.com/2011/08/1st-giveaway-ff-ramadhan-yang-sangat.html