Tuesday, December 3, 2013

~ sambungan ENTRY : Soft Reset & Hard Reset Samsung Android Phone ~

assalamualaikum semua

ok jom continue entry yang sebelum nih

entry yang sebelum ummi da daptkan solutionnya
so, rini ummi nak kongsilah dari mana sumber itu...

ummi nak copypaste dulu okeyh post pasai menatang nih

Soft Reset & Hard Reset Samsung Android Phone

Terdapat dua cara untuk reset Samsung yang menggunakan operasi Android sperti Galaxy Note, Galaxy S2, S3, S Advance, S Plus, Galaxy Y, Galaxy W dan lain2 lagi  iaitu soft reset dan hard reset. Namun sebeum pergi lebih lanjut tentang cara cara untuk buat reset anda perlu tahu apa implikasi kepada hp anda jika anda reset handphone samsung anda yang menggunakan OS android.

Pertama : Semua data anda didalam HP seperti contact, msj, email, nota akan hilang sepenuhnya.
Kedua : Semua Data dalam memory internal juga akan hilang sepenunya (Dinasihatkan jika anda menggunakan external memory kad keluarkan dahulu sebelum buat reset phone.

Ini kerana reset phone akan kembalikan hp anda seperti tetapan asal kilang (Factory Setting).

Kenapa perlu buat reset : 
 1. Anda ingin jual hp anda. Pastikan anda reset hp dan internal memory, jika tidak pasti pengguna baru akan dapat data anda. Ini amat berbahaya jika data anda jatuh ke tangan orang yang tidak bertanggung jawab.
 2. Hp anda hang di logo android/samsung semasa on.
 3. Salah masukk pattern/pin lock dan ianya mengakibatkan hp xboleh on.
  So jom kita pelajari langkah mudah untuk buat SOFT RESET.

  Soft Reset adalah satu tetapan yang disediakan oleh pengeluar dan ianya boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dengan mudah. Biasanya kita akan buat soft reset apabila hp akan bertukar tuan.Ni langkah mudah :
  1. Buka menu Tetapan ( Setting)
  2. Buka Menu Keperibadian (Privacy)
  3. Klik di Menu Aturan Semula Data Kilang (Factory Setting Reset)
  4. Tick di Format Storan USB ( Format USB Storage), Ini akan format semua internal memory dan external memory(jika ada dalam hp).
  5. Klik di button Tetapkan Semula Telefon ( Reset Phone)
  6. Biarkan telefon anda di reset secara automatik dan akan hidup semula di tetapan asal phone.
  7. Selesai.
  Soft reset hanya boleh dibuat jika hp anda boleh dihidupkan, namun apa yang perlu buat jika hp anda sangkut (hang) di paparan logo samsung atau android dan TIDAK BOLEH masuk kedalam sistem android ataupun anda tersilap masukkan pattern dan pin locked berulang kali sehingga hp tidak dapat onn. Jangan Bimbang kerana semua pengeluar ada menyediakan  satu lagi cara yang dipanggil hard reset. Hard reset ini sememangnya tidak didedahkan secara meluas kepada pengguna kerana agak rumit dan jika tersalah langkah akan mengakibatkan hp terus tidak dapat digunakan. Jom ikuti langkah mudah dibawah untuk pelajari HARD RESET:

  1. Matikan handphone  
  2. Tekan dan tahan kedua-dua Butang Laman Utama (Home Button) + Butang kuasa (Power On) + Butang Tinggi Suara ( Volume Up) pada masa yang sama untung 10 ke 15 saat.
  3. Lepaskan butang tersebut apabila logo samsung/android muncul. Hp akan masuk ke menu recovery
  4. Dalam menu pemulihan(Recovery Mode) pilih mengelap data reset kilang(Wipe Data Factory Reset)dengan butang volume dan Tekan butang kuasa (power on) untuk mengesahkan.
  5. Pilih Yes — delete all user data.
  6. Kemudian Pilih REBOOT SYSTEM NOW.
  7. Biarkan hp anda berkerja secara automatik dan kembali ke tetapan kilang sepeti yang dikehendaki.
  8. Selesai.

  *** PERINGATAN, INI ADALAH LANGKAH-LANGKAH  YANG BOLEH DI IKUTI DI KEBANYAKAN TELEFON BIMBIT SAMSUNG ATAU ANDROID PHONE.
  *** Cara ini juga mungkin boleh digunakan untuk telefon bimbit  jenama lain yang menggunakan operasi Android Seperti HTC, SONY, atau model China. 
  *** Jika anda telah cuba dan masih gagal SERTC nasihatkan anda bawa phone anda ke servis center (jika masih ada waranty) yang terdekat atau anda boleh hubungi saya untuk selesaikan masalah anda.

  Call/sms/whatsapp : Azhar 017-5758831
  * Caj dikenakan untuk khidmat reset ini dengan harga RM 30.00 sahaja. Hanya hp yang berjaya di baikpulih sahaja dikenakan caj.
  * Saya berada di Machang Kelantan, untuk yang jauh anda boleh pos hp kepada saya, caj tambahan RM 10.00 dikenakan untuk urusan penghantaran kembali hp anda menggunakan pos laju. Caj ini tetap dikenakan walaupun hp anda tidak berjaya dibaiki,

  kalo kengkawan ada apa2 masalah berkaitan enset, bleh lah tanya empunya badan nih...In sha allah dia bleh bantu......http://sertc.blogspot.com