Sunday, March 13, 2011
rEsEpI PuDiNg KoKteL
BAHAN-BAHAN :
BAHAN A :
1 TIN SUSU CAIR ( IDEAL )
4 SUDU TEPUNG KASTARD ( JENAMA IKUT SUKA )
4 CAMCA GULA
* TEPUNG KASTARD BANCUH DULU DENGAN AIR MASAK..BUKAN PA KALO P MASAK TROS DGN SUSU IDEAL,KANG TAKOT KETOI2...JD MENATANG LAEN PLOP..
BAHAN B :
KEK SWISS ROLL @ KEK GULUNG ( IKUT SUKA JENAMA & PERISA APA )
MIX FRUIT KOKTEL ( JENAMA IKUT SUKA )
NATA D COCOA ( BETTER LAICI SEBB AKU SUKA PERISA TUR - TAMBAHAN JER )
LAICI @ LONGAN ( TAMBAHAN )
BUAH-BUAHAN PONG BLEH GAK ( STRAWBERI,ANGGUR,PEACH,N WATEVER )
BAHAN C :
JELLY CRYSTAL ( BETTER NONA)
200ML @ 2 CAWAN AIR (UNTUK MASAK JELLY TUR )
CARA MEMBUAT :
1- MASAKKAN SUSU IDEAL DGN TEPUNG KASTARD ( YG TELAH DIBANCUH ASING DGN AIR TADI) DALAM PERIUK BERSAMA GULA.
2- KACAU DENGAN API YG PERLAHAN SEHINGGA PEKAT DAN LIKAT.
3- POTONG KEK SWISS ROLL @ KEK GULUNG DAN LETAKKAN DALAM BEKAS TUPPERWARE @ PINGGAN KHAS UTK PUDING.
4- APABILA TEPUNG KASTARD TELAH MASAK, PADAMKAN API DAN TUANG SIKIT DEMI SIKIT ( MAKSUDNYA CEDOK LER BUKAN TUANG TROS TAW )KE BEKAS YANG TELAH DILETAKKAN KEK SWISS ROLL TADI.
5- MASUKKAN MIX FRUIT KOKTEL + LAICI + NATA DE COCOA + BUAH-BUAHAN (KALO LETAK LA )
6- MASAKKAN PULAK JELLY CRYSTAL DENGAN AIR YANG TELAH DISUKAT TADI DLM PERIUK.
7- KACAU HINGGA MENDIDIH.
8- BILA DAH MASAK JELLY TADI,PADAM API TROS CEDOK SIKIT2 BOH DLM BEKAS KOKTEL TUR..
9- SO, JADI 3 LAPISAN LA..FIRST KEK, SECOND KASTARD N THIRD MIX FRUITS + JELLY CRYSTAL..BOH DALAM PETI AIS BUKAN PETI BEKU TAW...
10- BILA DA AGAK SEJUK, KUAQKAN DAN SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN..
SELAMAT MENCUBA DEAR..
P/S : TERIMA KASIH BANYAK2 PADA PUAN MAZURI BINTI ARIFIN ATAS RESEPI YANG DIBERI..TUNJUK AJAR KU SIFU..AHAKZ